Options
Rinkoje esančios smulkintos mėsos mikrobiologiniai tyrimai ir pardavimo vietos higienos įvertinimas
Ruzgytė, Eimantė |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: įvertinti skirtingų rūšių (kiaulienos, jautienos, kalakutienos ir vištienos) smulkintos mėsos mikrobiologinę kokybę ir pardavimo vietų higieną pasirinktose Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos prekybos vietose. Tyrimo metodai ir medžiagos. Darbo metu išanalizuoti VMVT dažniausiai nustatomi pažeidimai mėsos pardavimo vietose, pagal sudarytą metodiką balais įvertinta prekybviečių higiena (galimas maksimalus balų skaičius – 28 balai), koliforminių ir aerobinių mikroorganizmų, E.coli skaičius prekybos centre, turguje, privačioje parduotuvėje ir ūkininkų parduodamoje smulkintoje mėsoje bei nustatyta skirtingų gamintojų parduodamos smulkintos mėsos mikrobiologinių rodiklių priklausomybė nuo pardavimo vietų higienos. Rezultatai pateikti atlikus statistinę duomenų analizę. Rezultatai laikomi statistiškai reikšmingais, jei p<0,05. Tyrimo rezultatai ir išvados. Išanalizavus VMVT dažniausiai nustatomus pažeidimus mėsos pardavimo vietose išaiškinta, kad neužtikrinama tinkama pardavimo vietų higiena, sudaromos sąlygos atsirasti kryžminei taršai, netinkamai pildomi dokumentai, pardavimo vietoje nėra privalomosios produktų ženklinimo informacijos, nevykdoma savikontrolė. Įvertinus pardavimo vietų higieną balais nustatyta, kad Vilniaus prekybviečių didžiausia balų suma įvertintos prekybos centro higienos sąlygos (25 balai iš 28), mažiausia - turgavietės (10 balų iš 28). Iš visų prekybviečių Kaune prekybos centro higiena buvo įvertinta maksimaliu balų skaičiumi (28 balai). Mažiausiai balų nustatyta turguje – 12 iš 28 balų. Klaipėdoje geriausiai įvertintos prekybos centro higienos sąlygos (26 balai), prasčiausiai – turgavietės (15 balų). Atlikus mikrobiologinius tyrimus nustatyta, jog didžiausias AKS aptiktas Kaune ūkininko parduodamoje smulkintoje kiaulienoje (2x108 KSV/g), mažiausias – Vilniaus prekybos centre pirktoje kiaulienoje (2,6x105 KSV/g). Didžiausias E.coli bakterijų skaičius nustatytas Vilniaus privačioje parduotuvėje parduodamoje kalakutienoje (6,4x104 KSV/g), mažiausias – Vilniaus prekybos centre parduodamoje kiaulienoje (32 KSV/g). Didžiausias koliforminių mikroorganizmų skaičius aptiktas Vilniaus turgavietėje pirktoje jautienoje (7,1x105 KSV/g), mažiausias – Kaune ūkininko parduodamoje smulkintoje jautienoje (4x102 KSV/g). Įvertinus skirtingų gamintojų parduodamos smulkintos mėsos mikrobiologinių rodiklių priklausomybę nuo pardavimo vietos higienos nustatyta, kad tik Klaipėdoje aerobinių mikroorganizmų ryšys su pardavimo vietų higiena buvo vidutiniškas (r=0,44), duomenys statistiškai reikšmingi (p<0,01). Tuo tarpu visų kitų miestų prekybviečių higienos ir bakterijų skaičiaus tarpusavio ryšys buvo silpnas, nes visur apskaičiuotas koreliacijos koeficientas r labai žemas, o duomenys statistiškai nereikšmingi (p>0,05).
Work objective: evaluate different type of meat (pork, beef, turkey and chicken) minced meat microbiological quality and hygiene in Kaunas, Vilnius and Klaipeda selling places. Methods and materials of research. During State food and veterinary service (SFVS) analysis usually reveals violations in meat selling places according to scale of methodology selling places hygiene (maximum possible score is 28 points), coliform and aerobic microorganisms, the number of E. coli in the supermarket, the market, private store and sold by farmers and it shows that different manufacturers sold minced meat microbiological dependence of hygiene in selling places. Results are presented for statistical data analysis. The results were considered statistically a significantly if the p-value less than 0.05 (p <0.05). The results and summary of research. After SFVS done analysis they noticed the most commonly found violations meat selling places and clarified that sellers does not ensure proper hygiene in selling places, enabling cross-contamination occur, improperly completed documents to the point of sale, is not obligatory labeling information, self-control is not running. Survey of meat selling places show, that the highest score of hygiene is in Vilnius malls (25 points out of 28) and the minimum was at Vilnius marketplace (10 points out of 28). From all meat selling places, Kaunas shopping center hygiene was estimated maximum number of points (28 points ). The lowest score was found in Kaunas’s market only 12 out of 28 points. Klaipeda’s top rated mall hygiene was (26 points), the least - the market place (15 points). The microbiological surveys showed that the highest aerobic microorganisms was found in Kaunas sold by farmers minced pork (2x108 CFU / g), while the lowest - in Vilnius shopping center in purchased pork was only (2,6x105 CFU / g). The largest number of E. coli bacteria in Vilnius set in a private shop sells turkey (6,4x104 CFU / g), while the lowest - in Vilnius pork sold in supermarkets (32 CFU / g). The maximum number of coliform microorganisms was found in Vilnius marketplace beef (7,1x105 CFU / g) and the lowest – sold by farmers minced beef (4x102 CFU / g). We evaluated different manufacturers selling minced meat’s microbiological indicator dependence of the point of sale of hygiene found that only in Klaipeda aerobic microorganisms link with selling places hygiene was average (r=0,44), data was statistically significant (p<0,01). Meantwhile, the rest of the city’s selling places hygiene and the interrelationship bertween the amount of bacteria was weak because in ther cities calculated correlation coefficient r was very low and the data in not statistically significant (p>0,05).