Options
Ekstruduotų ir neekstruduotų sojos pupelių panaudojimo efektyvumas viščiukų broilerių lesaluose
Puluikytė, Kamilė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Šio darbo tikslas ištirti ekstruduotų ir neekstruduotų sojos pupelių įtaką viščiukų broilerių kraiko kokybei, virškinimo procesams ir produktyvumui. Linijų derinio ROSS 308 viščiukai broileriai (600 viščiukų) suskirstyti į 3 grupes. Pirmoji grupė – kontrolinė, kurios viščiukai lesinti kombinuotaisiais lesalais. I tiriamosios grupės lesaluose dalis sojos rupinių ir aliejaus pakeista 5 proc. ekstruduotomis sojų pupelėmis, II tiriamosios grupės – 5 proc. neekstruduotomis sojos pupelėmis. Viščiukai auginti 35 dienas ir bandymo pabaigoje nustatytas vidaus organų ir žarnyno išsivystymas, žarnyno turinio pH ir sausųjų medžiagų kiekis, aklosios žarnos turinio trumpos grandinės riebalų rūgščių (TGRR) kiekis dujų chromatografijos metodu, amoniakinio azoto kiekis nustatytas Foss-Tecator metodu ASN 3302, kepenų lipidų oksidacijos laipsnis (MDA kiekis) skysčių chromatografijos metodu, blauzdikaulio tvirtumas automatiniu tekstūrometru Nexigen TA Plus. Fiksuoti produktyvumo rodikliai: kūno svoris, išsaugojimas, lesalų sunaudojimas, apskaičiuotos lesalų sąnaudos 1 kg priesvorio gauti, kraiko sausųjų medžiagų kiekis. Atlikus bandymą, nustatėme, kad dėl 5 proc. ekstruduotų sojos pupelių viščiukų lesaluose įtakos padidėjo raumeninio ir liaukinio skrandžių svoris, žarnynas buvo ilgesnis, žarnyno pH ir klubinės bei aklosios žarnų SM turėjo tendencijas didėti. Klubinės žarnos acto, propiono ir sviesto rūgščių kiekis sumažėjo, o aklosios žarnos acto rūgšties kiekis padidėjo 24 proc., propiono rūgšties – 3,5 proc., palyginti su kontroline grupe (p>0,05). Dėl ekstruduotų sojos pupelių lesaluose, amoniakinio azoto kiekis turėjo tendenciją mažėti, o kepenų lipidų oksidaciniams procesams, blauzdikaulio tvirtumui – ekstruduotų sojos pupelių įterpimas teigiamos įtakos neturėjo. Dėl ekstruduotų sojos pupelių lesaluose poveikio broilerių kūno svoris padidėjo 4 proc. ir išsaugojimas – 1 proc., palyginti su kontroline grupe (p>0,05). Viščiukų broilerių kraiko sausųjų medžiagų kiekis padidėjo 20 proc. dėl ekstruduotų sojos pupelių įtakos 23-ą paukščių amžiaus dieną, palyginti su kontroline grupe (p>0,05).
The aim of the experiment was to evaluate the effect of extruded and not extruded soybeans in the compound feed on digestive processes, productivity and litter quality of broiler chickens. The experiment was conducted on 1-35 days old broiler chickens of the cross Ross 308. Six hundred chickens were divides into three groups. First was control group. In compound feed of first experimental group the extruded soybeans were added at the level of 5% (instead of part of soyabean meal and oil). In compound feed of second experimental goup not extruded soybeans were added at the level of 5% (instead of part of soyabean meal and oil). During the experiment the following indicators were recorded: body weight, feed consuption and feed conversion ratio, the liveability of chickens and dry matter (DM) of litter were calculated. At the end of experiment 5 chcikens were euthanised and following indicators were determined: development of visceral organs and intestine, intestinal pH and DM, amount of caecal SCFA (by gas chromatography), amonia nitrogen by Foss-Tecator method ASN 3302, hepatic lipid peroxidation by HPLC and strength of Tibia bone by Nexigen TA Plus (Lloyd Instruments Ltd, JK). It was estimated that because of 5% of extruded soybean in broiler chicken feeds, the weight of muscular and glandular stomachs was increased, intestine was longer, intestinal pH as well as quantity of ileal and caecal dry matter also tended to increase. SCFA (acetic, propionic and butyric acid) levels were decreased in the ileum, while in the caecum the amount of acetic acid increased by 24% and propionic acid by 3.5% compared to the control group (P>0.05). In addition of extruded soybeans to the feed of broilers, the amount of ammonium nitrogen had tendency to decrease in the caecum, but the inclusion of extruded soybean did not contribute positively to the reduction of hepatic lipid oxidation processes (MDA level). Due to the effect of 5% of extruded soybean in feeds, the body weight of broiler chickens increased by 4% and liveability – by 1%, compared to control (P>0.05). Dry matter content in chicken litter increased by 20% due to the influence of extruded soybeans on the 23rd day of the bird age, compared to control group (P>0.05).