Options
Paprastosios spanguolės (Vaccinium Oxycoccos L.) vaisiuose esančių antocianų kokybinis ir kiekybinis tyrimas
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo objektas ir metodai. Vaccinium Oxycoccos L. (Paprastosios spanguolės) uogos, surinktos 2014 m. ir 2015 m. rugsėjo – spalio mėnesiais, skirtingose Lietuvos vietose. Ekstrahuojama parūgštintu etanoliu (0,1M HCl). Bendras antocianų kiekis nustatomas spektrofotometrijos metodu. Antocianų kokybinė ir kiekybinė sudėtis nustatoma efektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Darbo tikslas. Ištirti įvairiose Lietuvos vietose augančių paprastųjų spanguolių (Vaccinium oxycoccos L.) vaisių antocianų kokybinę ir kiekybinę sudėtį spektrofotometrijos ir efektyviosios skysčių chromatografijos metodais. Darbo uždaviniai. Nustatyti bendrą antocianų kiekį paprastosios spanguolės (Vaccinium oxycoccos L.) vaisiuose spektrofotometrijos būdu. Nustatyti kokybinę ir kiekybinę antocianų sudėtį paprastosios spanguolės (Vaccinium oxycoccos L.) vaisiuose efektyviosios skysčių chromatografijos būdu. Palyginti skirtingose Lietuvos vietose surinktų paprastosios spanguolės (Vaccinium oxycoccos L.) vaisių antocianų kokybinę ir kiekybinę sudėtį. Rezultatai ir išvados. 2014 m. didžiausias bendras antocianų kiekis spektrofotometrijos metodu nustatytas Vainežerio kaime (67,107±0,103 mmol/g), o mažiausias – Čepkelių raiste (33,511±0,031 mmol/g). 2015 m. rinktose uogose Aklajame ežere yra dižiausia antocianų koncentracija – 56,638±0,0838 mmol/g, o Žuvinto paliose mažiausia – 16,689±0,038 mmol/g. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu identifikuoti penki antocianai: cianidin-3-arabinozidas, delfinidin-3-arabinozidas, malvidin-3-gliukozidas, petunidin-3-arabinozidas, peonidinchloridas. Atlikus tyrimus 2014 m. Žuvinto paliose nustatyti didžiausi cianidinio (28,704±0,095 µg/g), delfinidino (23,422±0,116 µg/g), malvidino (114,644±0,026 µg/g) kiekiai. Didžiausias petunidino kiekis nustatytas 2014 m. Pagronyčio kaime (48,353±0,016 µg/g), peonidino – 2015 m. Vilkiaušio kaime (3,273±0,007µg/g).
Object and methods of the study. Fruits of (Vaccinium Oxycoccos L.) were collected in different regions of Lithuania in September – October in 2014 and 2015. V. oxyccocos L. fruits presscakes were extracted with ethanol containing 0.1M HCl. Total anthocyanins content in cranberry fruits were determinated using spectrophotometry. Qualitative and quantitative anthocyanins content in fruits were determinated by high perfomance liquid chromatography. Aim of the study. Determinate qualitative and quantitative anthocyanins content in cranberry (Vaccinium oxycoccos L.) using spectrophotometry and high perfomance liquid chromatography. Goals of the study. Determinate total anthocyanins contents in cranberries (Vaccinium oxycoccos L.) using spectrophotometry. Determinate qualitative and quantitative anthocyanins content in cranberry (Vaccinium oxycoccos L.) using high perfomance liquid chromatography. Compare consist of cranberry (Vaccinium oxycoccos L.) fruits collected in different regions of Lithuania. Results and conclusions. In 2014 the highest value of total anthocyanin content by spectrophotometry (67.107±0.103 mmol/g) was estimated in fruits from Vainežeris village, and the lowest (33.511±0.031 mmol/g) – from Čepkeliai region. In 2015 the highest amount of total anthocyanin was determined in Aklasis lake (56.638±0.0838 mmol/g), and the lowest in Žuvinto palios region (16.689±0.038 mmol/g). Using High perfomance liquid chromatography were identified five anthocyanins: cyanidin-3-arabinoside, delphinidin-3-arabinoside, malvidin-3-glucoside, petunidin-3-arabinoside, peonidin chloride. The highest amount of cyanidin (28.704±0.095 µg/g), delphinidin (23.422±0.116 µg/g), malvidin were determined in Žuvinto palios region in 2014. The highest amount of petunidin (48.353±0.016 µg/g) was estimated in Pagronyčio village in 2014, and in 2015 in Vilkiaušis village was determined the highest amount of peonidin (3.273±0.007µg/g).