Options
Pastilių su sausuoju melisų ekstraktu modeliavimas ir kokybės vertinimas
Kauno kolegija | ||
Marcinkus, Saimonas | Kauno kolegija | |
Galkontas, Aurimas | Kauno kolegija |
Visuomenės sveikata / Public health
Natūralūs augaliniai ekstraktai vertinami dėl savo gydomųjų savybių visame pasaulyje. Vaistinės melisos (Melissa officinalis L.) ekstraktas pasižymi farmakologinio poveikio įvairove – uždegimo slopinamuoju, raminamuoju, antioksidaciniu. Aktualu pagaminti kietas farmacines formas – pastiles su sausuoju melisos ekstraktu, kurios užtikrintų vartotojams tinkamą naudojimą, nes pastilės pasižymi maloniu skoniu, o panaudojus pagalbines medžiagas, galima kokybiškai įterpti ekstraktą ir tinkamai ištirpinti veikliąsias medžiagas. Tyrimo tikslas – sumodeliuoti ir pagaminti pastiles su sausuoju melisos ekstraktu ir įvertinti jų kokybę. Buvo pagamintos 3 skirtingos pastilių serijos, naudojant skirtingas pagalbines medžiagas. Sumodeliuotos ir pagamintos pastilės su želatina, su kakava ir kakavos sviestu, su medumi. Įvertintos pagamintų pastilių masės vienodumo, išvaizdos vienodumo, skoninės ir juslinės savybės, atlikti pastilių suirimo ir tirpimo testai. Tirpimo testo in vitro metu buvo matuojamas bendrasis atsipalaidavęs fenolinių junginių bei galo rūgšties kiekis. Tyrimo rezultatai parodė, kad pagamintos pastilės buvo tolygios masės, tinkamos išvaizdos, o naudojamos pagalbinės medžiagos turi įtakos fenolinių junginių ir galo rūgšties atsipalaidavimui in vitro.
Natural plant extracts are valued for their healing properties all over the world. Medicinal lemon balm (Melissa officinalis L.) extract has many pharmacological effects - anti-inflammatory, sedative, antioxidant. It is important to produce solid pharmaceutical forms - lozenges with dry lemon balm extract, which would ensure proper use for consumers, as lozenges have a pleasant taste and the use of excipients can qualitatively insert the extract and properly dissolve the active ingredients. 3 different series of lozenges were produced using different excipients. Lozenges with gelatin, cocoa and cocoa butter, and with honey were modeled and made. The mass uniformity, uniformity of appearance, taste and sensory properties of the manufactured lozenges were evaluated, and tests for disintegration and dissolution of the lozenges were performed. The total amount of released phenolic compounds and gallic acid was measured during the in vitro dissolution test. The results of the study showed that the lozenges produced were of uniform mass, suitable in appearance, and the excipients used have an effect on the release of phenolic compounds and gallic acid in vitro.