Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/103556
Options
Lietuvoje augančių vaistinių augalų vartojimo gyvūnams gydyti analizė
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Lietuvoje augančių vaistinių augalų vartojimo gyvūnams gydyti analizė
Other Title
Analys of Lithuanian medical plants used in veterinary medicine
Author
Dainovskytė, Kristina |
Advisor
Špakauskas, Vytautas |
Other(s)
Juodsnukytė, Zita | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Mockeliūnas, Raimundas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Malakauskas, Alvydas | Komisijos narys / Committee Member |
Antanaitis, Ramūnas | Komisijos narys / Committee Member |
Jokimas, Juozas | Komisijos narys / Committee Member |
Stankevičienė, Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Bižokas, Vidmantas | Komisijos narys / Committee Member |
Žilaitis, Vytuolis | Komisijos narys / Committee Member |
Extent
48 p.
Date Issued
2013
Abstract
Darbo tikslai: Remiantis paskelbtais literatūros šaltiniais ir savais tyrimais apžvelgti vaistingųjų augalų vartojimą, jų antibakterinį veikimą.
Tyrimo uždaviniai:1. Išanalizuoti ir įvertinti vaistinės medetkos antibakterinį veikimą. 2. Išanalizuoti ir įvertinti paprastojo čiobrelio antibakterinį veikimą. 3. Išanalizuoti ir įvertinti paprastojo raudonėlio antibakterinį veikimą. 4. Išanalizuoti ir įvertinti vaistinio šalavijo antibakterinį veikimą 5. Išanalizuoti ir įvertinti islandinės kerpenos antibakterinį veikimą
Magistrinį darbą sudaro šios dalys: 1 dalis – antimikrobiškai veikiančių vaistažolių literatūrinė apžvalga, antra dalis – savi tyrimai, kuriuose atlikti medetkos, čiobrelio, raudonėlio, šalavijo ir kerpenos antibakterinis tyrimas. Darbe panaudotos 7 lentelės ir 8 grafikai. Darbo apimtis 48 puslapiai.
Atlikus darbą gautos šios svarbiausios išvados: 1. Visų vaistinių augalų spiritiniai ekstraktai bakterijas veikė patikimai stipriau nei vandeniniai. Gramteigiamas bakterijas spiritiniai ir vandeniniai ekstraktai veikė stipriau nei gramneigiamas. Didesnės koncentracijos (100 mg/ml) augalų ekstraktai veikė geriau nei mažesnės (50 mg/ml). 2. Vandeninis ir etanolinis medetkos ekstraktas esant 100 mg/ml koncentracijai stipriausiai veikė gramteigiamas bakterijas (slopinimo zonos nuo 10,8±1,8 mm iki 18,4±1,6 mm), silpniausiai veikė Pseudomonas aeruginosa (slopinimo zona nuo 8,7±1,2 mm iki 11,3±2,2 mm). 3. Didžiausios čiobrelio slopinimo zonos (nuo 16,5±2,7 mm iki 26,1±2,6 mm) nustatytos lėkštelėse, kuriose buvo kultivuojamos gramteigiamos bakterijos, o silpniau veikė ešerichijas ir pseudomonus (slopinimo zona nuo 11,2±1,4 mm iki 13,1±2,3 mm). 4. 100 mg/ml koncentracijos raudonėlio spiritinis ekstraktas stipriausiai veikė stafilokokus (slopinimo zona 22,1±2,8 mm), silpniausiai pseudomonas (9,6±1,7 mm). Pakankamos vandeninio ekstrakto slopinimo zonos esant 100 mg/ml koncentracijai susidarė daugelyje Petri lėkštelių (išskyrus lėkštelę su Pseudomonas aeruginosa). 5. 100 mg/ml koncentracijos šalavijo vandeninio ekstrakto didesnės nei 10 mm slopinimo zona išmatuota lėkštelėse, kuriose buvo pasėta stafilokokai, enterokokai, ešerichijos ir klebsielės, o 100 mg/ml koncentracijos spiritinis ekstraktas efektyviai veikė visas bakterijas. 6. Vandeninis Islandinės kerpenos ekstraktas neveikė arba silnai veikė visas bakterijas. Tik 100 mg/ml koncentracijos spiritinis kerpenos ekstraktas antibakteriškai veikė gramteigiamus mikroorganizmus (slopinimo zona 13,7-15,4 mm). Granneigiamas bakterijas etanolinis kerpenos ekstraktas veikė silpnai (slopinimo zona 5,8-7,3 mm).
Goal: Overview of use of medical herbs and their anti – bacterial affect using known literature and personal research.
Research objectives: 1. Analyze and asses calendula antibacterial effect. 2. Analyze and asses thyme antibacterial effect. 3. Analyze and asses oregano antibacterial effect. 4. Analyze and asses sage antibacterial effect. 5. Analyze and asses Iceland Moss antibacterial effect.
Thesis conclusions: 1. Sprit based medicinal plant extracts had a significantly stronger effect on bacteria than water based ones. Spirit and water based extracts had stronger effect on Gram-positive bacteria than Gram-negative ones. Higher concentrations plant extracts (100 mg / ml) had stronger effect than the lower (50 mg / ml) counterparts. 2. Water and ethanol based calendula extract at 100 mg / ml concentration had the strongest effect against Gram positive bacteria (inhibition zone of 10.8 ± 1.8 mm to 18.4 ± 1.6 mm) least effective was Pseudomonas aeruginosa (inhibition zone of 8.7 ± 1.2 mm to 11.3 ± 2.2 mm). 3. The plates were gram-positive bacteria were cultivated had the highest thyme inhibition zone (from 16.5 ± 2.7 mm to 26.1 ± 2.6 mm), while escherichia and Pseudomonas had lower inhibition zone (from 11.2 ± 1.4 mm to 13.1 ± 2.3 mm). 4. 100 mg /ml spirit extract of oregano was strongest against staphylococci (inhibition zone of 22.1 ± 2.8 mm) and least strong on pseudomonas (9.6 ± 1.7 mm). Sufficient inhibition zone occurred when water based extract concentration was 100 mg / ml on most of Petri plates (with the exception of Pseudomonas aeruginosa). 5. Larger than 10 mm inhibition zone for 100 mg / ml water based sage extract was measured in plates, that had been seeded with staphylococci, enterococci, E. coli, and klebsiella while 100 mg / ml spirit extract was equally effective on all bacteria. 6. Water based Iceland moss extract had no or little effect on all bacteria. Only 100 mg / ml spirit based moss extract had anti-bacterial effect against Gram-positive microorganisms (inhibition zone of 13.7 to 15.4 mm), but had little effect on Gram-negative bacteria (5.8 to 7.3 mm inhibition zone).
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-2203975
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access