Tvarumo link: Universitete sėkmingai įgyvendintas saulės elektrinių įrengimo projektas 

2024-01-08
< Grįžti

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) sėkmingai įgyvendino saulės elektrinių įrengimo projektą. Jo metu saulės elektrinės įrengtos 9-iuose Universitetui priklausančiuose pastatuose. Tai leis gaminti bei vartoti žalią elektros energiją ir tokiu būdu prisidėti prie tvaresnės aplinkos kūrimo.  

Elektrinės, kurių bendra galia 648,34 kW, įrengtos ant šių pastatų stogų: 

  •  Kardiologijos institute (Sukilėlių pr. 15, Kaunas); 
  •  Darželyje-mokykloje (Žeimenos g. 106, Kaunas); 
  •  4-tajame mokomajame korpuse (Tilžės g. 18, Kaunas); 
  •  5-tajame mokomajame korpuse (Tilžės g. 18, Kaunas); 
  •  3-iajame bendrabutyje (V. Kudirkos g. 19, Kaunas); 
  •  4-tajame bendrabutyje (J. Lukšos – Daumanto g. 6, Kaunas); 
  •  6-ajame bendrabutyje (Lampėdžių g. 17, Kaunas); 
  •  7-ajame bendrabutyje (Lampėdžių g. 15, Kaunas); 
  •  9-ajame bendrabutyje (Sąjungos a. 5A, Kaunas). 

Už projekto įgyvendinimą atsakingo LSMU Infrastruktūros valdymo tarnybos Remonto ir eksploatavimo skyriaus vadovo Algirdo Matusevičiaus teigimu, elektrinių nauda – akivaizdi.  

„Teigiamas efektas pasijuto iš karto pradėjus veikti elektrinėms. Dalis jų, pavyzdžiui, pirmosios elektrą gaminti pradėjusios bendrabučių elektrinės, saulėtu laikotarpiu ne tik pilnai pasigamindavo elektros savo poreikiams, bet ir sukaupė energijos atsargų. Preliminariais skaičiavimais, per nepilną pusės metų saulės elektrinių veikimo laikotarpį sutaupėme apie 29 300 Eur,” – sakė A. Matusevičius. 

Jis pridūrė, kad šiuo projektu įgyvendinamas strateginis LSMU tikslas – kryptingai panaudoti sutelktą Universiteto ir ligoninių potencialą žmonių bei gyvūnų sveikatos stiprinimui ir priežiūros gerinimui. Šiam tikslui pasiekti Universitete diegiami sprendimai, skirti tausoti gamtinius, energijos ir kitus išteklius bei mažinti galimą taršą. Įgyvendindamas šį projektą Universitetas ne tik įgyvendina strateginius tikslus, bet ir prisideda prie Europos sąjungos bei Lietuvos Respublikos žaliojo kurso tikslų įgyvendinimo.  

Administracijos ir finansų direktorė Laima Matusevičienė taip pat pasidalino, kad įvairiems tvarumo sprendimams diegti bus skiriamas ženklus dėmesys ir 2024 metais. Vienos iš artimiausių planuojamų iniciatyvų – dviračių ir paspirtukų stovų plėtra, elektromobilių įkrovimo vietų įrengimas, tęstinis įvairių pastatų atnaujinimas, siekiant energetinio efektyvumo, bei Universiteto Tvarumo ambasadoriaus paieška, kuris iš esmės koordinuotų ir prisidėtų prie tvarumo kultūros kūrimo ir darnaus vystymosi tikslų siekimo Universitete. Susijusi informacija bus skelbiama Universiteto Intranete bei platinama naujienlaiškiuose.  

Projektui įgyvendinti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skyrė 516179,05 Eur paramą. Jis yra finansuojamas pagal Klimato kaitos programos priemonę „Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės, vėjo) panaudojimas valstybės, savivaldybių, tradicinių religinių bendruomenių, religinių bendrijų ar centrų elektros energijos poreikiams“.