LSMU mokslininkų sukurtą „išmanųjį“ muilą jau įvertino vaikai

2024-03-20
< Grįžti

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) farmacijos mokslininkai sukūrė ypatingos sudėties skystą muilą, kuris išsyk atskleidžia, ar rankos – taisyklingai išmuilintos ir tikrai gerai nuplautos. Iš ekologiškų žaliavų pagamintas, sodrios mėlynos spalvos, gaivaus vaisių kvapo muilas,  pavadintas „išmaniuoju“ – unikalus Lietuvoje ir Europoje. Jis sukurtas pirmiausia vaikams, kuriuos švaros ir higienos įpročių bus galima mokyti patrauklia žaidimo forma.

„Išmanusis“ muilas taip pat bus itin pravartus visur, kur galioja griežti higienos reikalavimai, ypač sveikatos priežiūros, maisto gamybos ir perdirbimo įmonėse.

Ar taisyklingai plaunamos rankos, naujasis produktas parodo neįprastai: odą padengęs ryškus natūralus pigmentas atskleidžia, kurios vietos išmuilintos prasčiau. Rūpestingai išmuilinus, mėlyna spalva virsta baltomis putomis, kurias nusiplovus rankų oda lieka švari, gaivi ir minkšta.

Sudėtyje – natūralių vaisių ekstraktai

„Sukūrėme unikalią skystojo muilo formulę, esame pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Produktas jau notifikuotas tarptautiniu mastu, dermatologiniai tyrimai patvirtino, kad muilas saugus, nesukelia alerginių reakcijų, tinka naudoti netgi turintiems jautrią odą. Muilo sudėtyje – 95 proc. natūralių medžiagų, vyrauja gaivūs vaisių ekstraktai”,  – pasakojo LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja profesorė Jurga Bernatonienė.

Pasak profesorės, idėja sukurti būtent tokį muilą, kuris išradingai padėtų ugdyti vaikų švaros įpročius, kilo koronaviruso pandemijos laikotarpiu, kai rankų higiena visiems buvo gyvybiškai svarbi. Sukurti produktą truko kiek daugiau nei dvejus metus.

LSMU Vaistų ir Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros docentė Gailutė Drakšienė pasakojo, kad naujasis gaminys – švelnus ir veiksmingas, padedantis nuplauti ant rankų susikaupusius nešvarumus ir mikroorganizmus, apsisaugoti nuo įvairių per rankas plintančių virusinių infekcijų, tarkime, viduriavimo. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet vien nuo viduriavimo pasaulyje miršta per 3 mln. žmonių.

„Rankas reikia plauti išties dažnai, tad sukūrėme muilą, kurio sudėtyje esančiuose vaisių ekstraktuose gausu mikroelementų, vitaminų, polifenolių. Iš greipfrutų, mango, ananasų, avokadų ir kitų vaisių išgauti ekstraktai pasižymi antimikrobiniu, antioksidaciniu, regeneraciniu, tausojančiu odą poveikiu“, – pasakojo mokslininkė.

Šiuo metu muilas – mėlynos spalvos: ji ramina, skatina pasitikėjimą, atpalaiduoja. Mokslininkai jau yra sukūrę ir bando įvairių kitų spalvų prototipus.

Plautis rankų – su džiaugsmu

„Išmanusis“ muilas buvo kuriamas galvojant apie vaikus – tad notifikavus gaminį, mažieji gavo progą juo pasidžiaugti vieni pirmųjų. Kuršėnų (Šiaulių raj.) lopšelio darželio „Žiedelis“ penkiamečiams auklėtiniams „Išmanusis“ muilas sukėlė džiugių emocijų, o įstaigos pedagogus paskatino atrasti naujų būdų įtraukiai mokyti vaikus švaros ir higienos įpročių.

LSMU farmacijos mokslininkų sukurtas išmanusis muilas išbandytas vaikų

„Žiedelio“ direktorė Violeta Kumžienė pasakoja, kad išbandę naująjį muilą, vaikai šiuo metu gyvena atradimo emocijomis. Bespėliodami, kuo kvepia naujasis muilas, džiūgaudami dėl „pamėlynavusių“ delnukų, mažieji mielai kartoja ir lengviau įsimena taisyklingo rankų plovimo judesius, patiria džiaugsmą įsitikinę, kad rankas nusiplovė tikrai švariai.

Pasak V. Kumžienės, su naujuoju gaminiu atsivėrė galimybės formuoti su džiugiomis emocijomis susietus švaros įgūdžius.

„Kol rūpestingai muilinasi rankas, vaikus skatiname užsukti čiaupus, kad vanduo nebėgtų be reikalo – tad rankų plovimas tapo vaizduotę, pojūčius, reikiamus įgūdžius skatinančia edukacine priemone“,  – pastebėjo vadovė.

Verslo ir mokslo bendradarbystė tęsis

„Išmanusis“ muilas pratęsia gausų unikalių ir inovatyvių gaminių sąrašą, kuriame – sėkmingi LSMU Farmacijos fakulteto mokslininkų ir verslo bendradarbystės rezultatai.

Pasak prof. J. Bernatonienės, gamintojai dažniausiai kreipiasi prireikus panaudoti kokią ypatingą, retą žaliavą, sukurti produktą, kurio trūksta rinkai, o kartais – turėdami gerą idėją.

„Šiandien turime gaminį, kuris visiškai atitinka pradinę mūsų idėją“,  – naujuoju muilu patenkinti verslininkai Armandas Zrelskis ir Lukas Danilevičius.

Būtent startuolio „Tectio“ atstovus į LSMU Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centro laboratorijas atvedė originali edukacinė idėja – sukurti muilą, kuris patraukliu būdu, žaidimo forma, skatintų ir mokytų vaikus taisyklingai plautis rankas.

Daugiau nei dvejų metų bendravimo su LSMU mokslininkais patirtį verslininkai vertina itin teigiamai: problemos, kilę ieškant optimalios gaminio sudėties, buvo sprendžiamos operatyviai, geranoriškai, kvalifikuotai.

„Viso proceso metu jautėme mokslininkų palaikymą: jie tikėjo mumis, tikėjo mūsų idėja – be šito mūsų užmojis veikiausiai būtų neįgyvendintas“, – sakė L. Danilevičius. Pasak A. Zrelskio, „išmanusis“ muilas – tik pradžia, jau brandinami ir konkretūs tolesnio bendradarbiavimo planai.

Inovatyvų produktą jau galima įsigyti internetu.