LSMU Maisto mokslo studijų programa nuvedė netikėta linkme: nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

2025-07-11
< Grįžti

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų rinkodaros vyresniosios ekspertės Kristinos Liukaitytės sėkmingos karjeros pavyzdžių. Išskirtinį profesinį kelią mergina pradėjo Lietuvos sveikatos ir mokslų universitete (LSMU) pasirinkusi Veterinarijos fakulteto Maisto mokslo studijų programą.

Nuo praktinių užduočių iki įsimintinų stažuočių

Studijas pašnekovė rinkosi dėl jų unikalumo: programa sujungia maisto gamybos, chemijos, biochemijos, biologijos, fizikos, technologijų ir sveikatos mokslų žinias. Jei dėl tuo metu naujos studijų programos buvo kiek neramu, paties universiteto pasirinkimas klausimų K. Liukaitytei nekėlė.

„Visą gyvenimą domėjausi mityba, maistu, mėgau gaminti. Nuo vaikystės domino kulinarija ir maisto pramonė. Dar mokykloje pradėjau domėtis restoranais, maisto sauga, kokybe, savarankiškai gilinausi į maisto standartus ir skaičiau etikete. LSMU traukė dėl geros reputacijos, modernių laboratorijų ir sveikatos krypties integracijos. Kai stojau į Veterinarijos fakulteto Maisto mokslo studijų programą, tai buvo pirmoji šios programos laida, tad buvo ir šiek tiek nežinios, bet esu patenkinta savo pasirinkimu“, – pasakoja ji.

Paskaitų metu studentei teko įsiminti daug teorinės informacijos, tačiau viską atpirko įtraukiantys praktiniai užsiėmimai, įdomūs laboratoriniai tyrimai.

„Man patiko, kad buvo tikrai daug praktinių darbų. Maisto procesus mokėmės ne tik teoriškai, bet, pavyzdžiui, patys kepėme duoną, gaminome alų, sūrį, konservus. Maisto saugos tyrimus atlikdavome laboratorijose, aiškinomės, kurie procesai saugesni, kaip tiriamas produktų galiojimo laikas“, – patirtimi dalijasi ji.


Maisto mokslų studijos suteikė tvirtą teorinį pagrindą, kurios pravertė ir praktikoje. Mergina sėmėsi daugiau žinių ir įgūdžių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

„Buvo daug stažuočių, mokymų ir trumpalaikių darbo kontraktų, kuriuos derinau su savo pagrindiniu darbu. Dėl savo specialybės vykau į Šveicariją, Vokietiją, Prancūziją, Daniją, Italiją, Ameriką, Angliją, Ukrainą. Teko išbandyti save keliuose „Michelin“ žvaigždėmis įvertintuose restoranuose, šokoladinėje Danijoje ar industrinėje kepykloje San Franciske, JAV – ten studijavau ir privačiame duonos kepimo institute, kur įgijau pažangios duonos kepimo technologijos diplomą“, – kalba specialistė.

Džiugino ir įvairios universitetinės veiklos

K. Liukaitytė prisimena, kad aktyviai dalyvavo ir įvairiose universitetinėse veiklose. Ji dainavo  LSMU chore „Neris“, kartu su bendraminčiais studentų asociacijoje įkūrė Maisto draugiją, kurioje dalytasi naujienomis, įdomiais faktais apie maistą.

„Vykome į ekskursijas į maisto įmones, maisto parodas. Su dėstytojais organizavome maisto mokslo renginius, kur kvietėme svečius, dėstytojus po studijų ir darbo susirinkti, pasidalinti savo žiniomis. Žinau, kad po mano studijų buvo pradėtas Studentų mokslinės draugijos Maisto mokslo būrelis, tad ir dabar maisto mokslo studentams yra papildomos veiklos“, – teigia ji.

Svarstantiems stoti į LSMU mergina rekomenduoja pasiruošti, kad gali tekti rimtai paplušėti. Vis dėlto viską įmanoma įveikti, jei tik yra noro.

„Krūvis kai kuriuose dalykuose tikrai nemažas, tačiau LSMU – aukštoji mokykla, tad tai yra normalu. Norint netgi įmanoma suderinti studijas su darbu. Čia – šilti žmonės ir daug įvairių veiklų, organizacijų. Smagu rinktis studijų programą, kurioje yra bendraminčių. Jei domina maisto mokslas, galiu patikinti, kad šioje programoje tikrai rasi draugų, kurie domisi maistu, maisto gamyba, mityba ir sveikata“, – šypsodamasi sako ji.

Dirbo ir „Michelin“ restoranuose

Šiandien K. Liukaitytė dirba mitybos ir priežiūros verslo grupėje su vitaminų produktais „DSM-Firmenich“ įmonės būstinėje Šveicarijoje. Vis dėlto jos karjera prasidėjo kur kas anksčiau – prieš 12 metų – dar studijuodama ji dirbo restoranuose, kur pakilo nuo virėjo padėjėjos iki vyriausiosios konditerės-šefės.

„Teko dirbti ir prestižiniuose Lietuvos restoranuose „Džiaugsmas“, „Nüman“ „Nineteen18“, viešbutyje „Pacai“ – „Nordic Food Republic“. Išbandžiau save ir vienos žvaigždės „Michelin“ restorane Šveicarijoje, stažavausi ir dabar dviejų „Michelin“ žvaigždžių restorane CODA Vokietijoje. Papildomai dirbau kaip maisto technologė, toliau mokiausi kepimo mokslo ir prisidėjau prie keleto kepyklų atidarymo. Teko dirbti ir kuriant naujus produktus. Vienas įsimintinesnių projektų – lietuviško veganiško šokolado „Ach“ receptūros tobulinimas“, – apie savo profesinio kelio pradžią pasakoja specialistė.

Vėliau mergina žinias gilino magistrantūroje Prancūzijoje. Čia ji įgijo net du magistro laipsnius: Maisto ir žemės ūkio mokslų  bei verslo administravimo.

„Studijuodama magistrą dirbau tarptautinėje rinkos analizės įmonėje, kur tyrėme skonius, vartotojų pasirinkimus renkantis maisto ir gėrimų produktus. Paprastai tariant, tyrėme, ką skirtingose šalyse reiškia „skanu“. Vėliau mane patraukė marketingas, tačiau nenorėjau nutolti nuo maisto ir mitybos. Galiausiai radau darbą, kuriame pavyko tai sujungti“, – patirtimi dalijasi pašnekovė.

Darbe – didelė atsakomybė

Šiuo metu mergina dirba  su daugiau nei 150 skirtingų vitaminų formų. Jos kasdienybė – darbas tarptautinėje komandoje, bendravimas su kolegomis iš daugiau nei 100 valstybių.

„Dirbu su skirtingais žmonių mitybos segmentais: maisto ir gėrimų pramone, maisto fortifikacija, maisto papildais, kūdikių mityba, medicinine mityba, farmacija. Analizuoju mūsų ir konkurentų produktus, gilinuosi į gamybos procesus, ingredientų privalumus, mokslinius tyrimus. Visa tai verčiu į „žmonių kalbą“ – kad mūsų klientai ir pardavimų komandos suprastų, kuo mūsų produktai išskirtiniai arba kokiems produktams, kuri forma, kuriai aplikacijai tinkamiausia“, – apie savo darbo specifiką pasakoja K. Liukaitytė.

Darbe tenka susidurti ir su įvairiausiais iššūkiais. Vienas didžiausių – informacijos atsakomybė ir teisinga komunikacija klientams.

„Tai, ką iškomunikuojame klientams, gali pasiekti milijonus galutinių vartotojų. Todėl būtina užtikrinti, kad viskas būtų teisinga, pagrįsta ir aišku. Kartu su įvairiais kolegomis mokslininkais, teisininkais, technologais reikia tikrinti ir įsitikinti, kad informacija, kuria dalinamės, yra teisinga. Ji gali būti apie technologijas, ingredientų formulavimą galutiniam produktui, sveikatai palankias ingrediento savybes, technologinius tyrimų rezultatus, pavyzdžiui, bioaktyvumo, tirpumo, įsisavinimo, stabilumo“, – sako ji.

Nuo įdomių žinių iki prasmingų projektų

K. Liukaitytė dalyvavo projektuose, kurių siekis – pagerinti mitybą ir sveikatą pažeidžiamose pasaulio bendruomenėse.

„Buvo poreikis sukurti stabilesnę vitamino A formą, skirtą maisto fortifikacijai, besivystančioms šalims, kuri skirta didinti miltų maistinę vertę su vitaminu A. Tai vienas nestabiliausių vitaminų, tad transportuojant, laikant ar naudojant gamyboje, jo aktyvumas mažėja, ypač šalyse, kur karšta, drėgna ir sudėtingos maisto saugos sąlygos. Galutinis rezultatas – tvaresnis, švarios sudėties, stabilesnis ir mažesnių dalelių dydžio sausas vitamino A palmitatas. Mūsų gaminami ingredientai, kurių didelė dalis yra vitaminas A, pasiekia daugiau nei 640 mln. pažeidžiamų grupių žmonių pasaulyje, kuriems stinga mineralų ir vitaminų. Nuostabus jausmas žinoti, kad mano darbas prisideda gerinant žmonių sveikatą“, – apie projektą pasakoja pašnekovė.

Toks dinamiškas darbas specialistei suteikia ir vidinio pasitenkinimo.

„Mane džiugina žinios. Kasdien sužinau kažką nauja. Vieną dieną mokausi apie fermentaciją, kitą – gilinuosi į žaliavų grandines. Pavyzdžiui, nustebau sužinojusi, kad vitaminas C Europoje gaminamas ne iš citrusinių vaisių, o iš kukurūzų arba kviečių“, – teigia K. Liukaitytė.

Žinios praverčia ir darbe, ir virtuvėje

Jau daugiau nei 12 metų dirbdama maisto srityje, mergina turimas žinias pasitelkia ir kasdieniame gyvenime. Jos teigimu, kai žinai, ką valgai ar geri – gyventi ne tik įdomiau, bet ir saugiau.

„Gera suprasti, kas parašyta ant maisto gaminio etiketės. Taip pat galiu panaudoti savo maisto chemijos žinias, derindama maisto ingredientus namie.

Dar prieš studijas buvau susižavėjusi skoninių junginių suderinamumo teorija – kokie maisto produktai skoniais dera tarpusavyje. Atsakingiau renkuosi maisto produktus ir papildus, esu geriau informuota maisto ingredientų srityje, be to, sužinau daug naujovių ir įvairių tyrimų, tiek technologinių, tiek klinikinių tyrimų rezultatų apie sveikatai palankesnius produktus, ingredientus, inovacijas. Turėdama maisto mokslo žinių, galiu sveikiau ir skaniau maitintis“, – pasakoja specialistė.

Savo žiniomis mergina dalijasi ne tik su klientais, bet ir įvairiais žmonėmis.

„Virtuvėje pailsiu nuo darbo biure. Gaminu kombučą ir naminį actą, kepu duoną, vis ką nors fermentuoju. O savo kulinarinėmis istorijomis dalinuosi Instagram’e“, – atskleidžia LSMU Maisto mokslų studijų absolventė K. Liukaitytė.

Daugiau apie šią Maisto mokslo studijų programą – ČIA.