Ukrainos universitetų dėstytojai ir gydytojai LSMU mokėsi teikti pagalbą ekstremaliomis sąlygomis

2022-10-28
< Grįžti

Dvidešimt Ukrainos dėstytojų ir skirtingų specialybių gydytojų iš Lvivo, Odesos, Bukovinos medicinos universitetų ir Užgorodo nacionalinio universiteto Medicinos fakulteto šią savaitę Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) mokėsi teikti pagalbą sunkias traumas patyrusiems pacientams. Į vieningo ir maksimaliai efektyvaus darbo karo sąlygomis metodus gydytojai gilinosi pagal amerikietišką ATLS kursą. Mokymų metu jie dalinosi ir savo patirtimi vykdant simuliacinius ir kitokius mokymus studentams, internams, rezidentams, karo medicinos gydytojams, kariams, policininkams, teritorinės gynybos savanoriams ir civiliams.

„Tai, ką mūsų sveikatos specialistai šią savaitę mokėsi Lietuvos sveikatos mokslų universitete, bus plačiai pritaikyta visoje Ukrainoje. Universiteto pagalba yra būtent tai, ko mums reikia, o šie mokymai mus tik priartina prie bendros pergalės.

Mokymai svarbūs ne tik profesine prasme – tai yra žmogiškojo ryšio stiprinimas ir investicija į mūsų tautų ateities santykius. Lietuviai ir ukrainiečiai – dvi draugiškos, demokratiškos tautos, o žmogiškasis ryšys yra šios draugystės pamatas“, – susitikime su mokymų dalyviais kalbėjo Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas politiniais klausimais Viktor Hamotskyi.

Pasak LSMU prorektoriaus studijoms prof. Kęstučio Petrikonio, šiais mokymais siekiama dalintis patirtimi, kaip ekstremalių situacijų metu koordinuoti pagalbos suteikimo procesą sužeistiems žmonėms. „Tik tinkamas pagalbos organizavimas gali padėti išsaugoti daugybę gyvybių. Taip pat šie mokymai mums leidžia susipažinti su vis daugiau žmonių, kurie turi karo traumų patirties ir šiomis žiniomis ateityje galės pasidalinti su mumis. Ukrainos atstatymo metu užmegzti ryšiai bus labai svarbūs ir Universitetui. Be to, vykę mokymai ypač naudingi ir mums – sužinojome įvairių sričių dėstytojų ir Ukrainos universitetų patirtį vykdant studijas karo ar pafrontės sąlygomis“, – kalbėjo prorektorius.

Prof. K. Petrikonis dėkojo LSMU Tarptautinių ryšių ir studijų centrui, Ekstremaliosios medicinos katedrai ir skirtingų Universiteto ir Kauno klinikų padalinių vadovams, gydytojams bei dėstytojams, pravedusiems kursus ir dirbusiems pro bono, taip pat Ukrainos universitetų vadovams, kurie padėjo karo metu suorganizuoti svarbius mokymus tokiai didelei sveikatos specialistų komandai. Labai svarbus ir Ukrainos Sveikatos apsaugos ministro, kuris suteikė asmeninį leidimą kursantams vyrams kirsti Ukrainos sieną ir atvykti į šiuos mokymus, indėlis.

„Tikimės, kad tai didelio kelio užbaigiant ir laimint karą ir atstatant sugriautą Ukrainą pradžia. Šiuo metu jie kaunasi už mūsų laisvę, ateityje būsime bendrų veiklų partneriai“, – teigė prorektorius prof. K. Petrikonis.

Į Ukrainą grįš su specifiniais įgūdžiais

Pasak LSMU Ekstremaliosios medicinos katedros vedėjo prof. Dino Vaitkaičio, mokymai parengti pagal Amerikos chirurgų kolegijos kursą Advanced Trauma Life Support (ATLS), kurį LSMU su partneriais turi teisę dėstyti Lietuvoje, bet negali to daryti Ukrainoje. Kursas nustato tarptautinį standartą, kaip teikti pagalbą ypač sunkios traumos atveju, organizuoti traumos komandų darbą ir traumų sistemą. Mokymus dalinai finansavo ir  Mariaus Jakulio Jason fondas.

Dirbti ekstremaliomis sąlygomis LSMU mokėsi dėstytojai ir įvairių specialybių gydytojai: daugiausiai chirurgai, taip pat ortopedai-traumatologai, pediatrai, vidaus ligų ir kitų sričių medikai.

Prof. D. Vaitkaičio žiniomis, tarp dalyvių yra dirbusių fronte, karo veiksmų  zonoje. Aštuoni iš Odesos atvykę gydytojai tiesiogiai susiduria su nukentėjusiais, kai kurie žmonės teikdami pagalbą patys dalyvavo kariniuose veiksmuose. Lvivo medicinos universiteto dėstytojai apmoko visus karius, vykstančius į karo zoną.

Bendradarbiauja nuo karo pradžios

„Mūsų kolegos iš Ukrainos praėjo nuotolinius instruktorių mokymų kursus dar kovo mėnesio pradžioje ir mokė paprastesnių skubios pirmosios pagalbos veiksmų mūšio aplinkoje savo jaunesnius bendradarbius – paramedikus, slaugytojus, taip pat žmones, tarnaujančius kariuomenėje ir teritorinėje gynyboje. Iki šiol kiekvieną pirmadienį bendraujame su šių universitetų kolegomis ir dalinamės pasiekimų rezultatais, taip pat teikiame pagalbą bei patarimus vieni kitiems“, – kalbėjo prof. D. Vaitkaitis.

Apmokę jau virš  8 tūkst. tautiečių, ukrainiečiai atvyko į LSMU kelti savo kvalifikaciją, įgyti papildomų kompetencijų ir pasidalinti savo patirtimi. Kurso pabaigoje tam, kad būtų patvirtinta kvalifikacija, visi dalyviai sėkmingai išlaikė egzaminą.

Darbas karo sąlygomis, pažymi prof. D. Vaitkaitis, kelia nuolatinį stresą, apsunkina pacientų išgyvenamumą. Sunku įsivaizduoti, kaip dirbti ligoninėje be vandens, elektros, šilumos, langų, prie ko pripratęs civilizuotas pasaulis.

„Kad tam pasirengtum, reikia perlipti daug moralinių ribų, šiam dalykui reikia skirti dėmesio. Žmonės galvoja, kad svarbu žinios, bet čia svarbu ne žinios, o mokėjimas. Nesvarbu, kiek kartų būsite girdėję, kaip važiuoti dviračiu, nepabandę jūs to nepadarysite“, – kalbėjo LSMU Ekstremaliosios medicinos katedros vedėjas prof. D. Vaitkaitis.

Pasiryžę padėti savo šaliai

Odesos nacionalinio medicinos universiteto Simuliacinės medicinos katedros vadovas ir dėstytojas  Andryi Dobrovolskyi sako, kad Ukrainos medikai daro viską, ką gali, gydydami tiek karius, tiek sužeistus civilius.

„Negalime sulūžti, turime pasirūpinti tais, kuriems reikia medicininės pagalbos. LSMU mokėmės padėti sunkių traumų atvejais, tai labai įdomus, civiliams ir kovotojams naudingas kursas, susijęs su specifine pagalba traumą patyrusiems pacientams. Esame šiame puikiame mieste, įgyjame čia labai svarbių žinių ir įgūdžių, kuriuos panaudosime savo šalies labui“, – patikina A. Dobrovolskyi.

Jam antrino kolegė, lekt. Nataliia Drobinska iš Danylo Halytsky Lvivo nacionalinio medicinos universiteto: „Norime patobulinti įgūdžius ir tas žinias parvežti atgal į Ukrainą, kur perduotume savo studentams, gydytojams, kariams ir civiliams, kad jie žinotų, kaip išgelbėti savo ir kitų gyvybes. Taip norime padėti savo šaliai šiuo sunkiu laiku.“

Gydytojos teigimu, medikams labai svarbu žinoti, kaip dirbti komandoje. Kiekvienas žmogus yra skirtingas ir tam tikrais atvejais gali padaryti klaidų, bet turint vieningą veiksmų seką, darbą galima atlikti geriau, ypač gyvybės ir mirties situacijose.

„Sunku bendrai įvertinti padėtį Ukrainos ligoninėse. Mes netikėjome, kad tai gali įvykti, bet darome, ką privalome daryti, vėl ir vėl, ir tikimės, kad situacija stabilizuosis. Negalime pavargti, turime dirbti. Kartais yra labai sunku, bet tai ne bėda, nes galime padėti gyventojams, kariams ir savo šaliai“, – padėtį Ukrainoje apibendrino N. Drobinska.

Mokymų akimirkos