LSMU Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedroje – sėkmingas BIP renginys

2024-06-20
< Grįžti

2024 m. Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedra organizavo pirmąjį Erasmus+ mobilumo programos BIP renginį farmakognozijos tema „Considerable issues of natural products – a comprehensive pathway from botany, through phytochemistry aiming at phytotherapy“. BIP programoje partnerių teisėmis dalyvavo 4 užsienio universitetai: Kylio Christiano Albrechto universitetas iš Vokietijos, Varšuvos medicinos universitetas iš Lenkijos bei Bazilikatos universitetas ir Neapolio Frydricho II universitetas iš Italijos.

BIP programą sudarė teorinė ir praktinės dalys. Kovą ir balandį vyko nuotolinės paskaitos, kurias skaitė 17 LSMU ir kitų užsienio universitetų dėstytojai. Per paskaitas studentai susipažino su vaistiniais augalais, jų augaline žaliava ir gamtinės kilmės produktais, jų kokybei keliamais reikalavimais, žaliavos biologinio aktyvumo įrodymais, pvz., poveikiu mikrobiotai, genų raiškai, biologiškai aktyvių junginių vartojimo ypatumais virškinimo, nervų ir kt. sistemoms. Viena iš paskaitų buvo skirta bičių produktų panaudojimui sveikatinimui ir apiterapijai aptarti. Paskaitos padėjo studentams pasiruošti laukiančioms išvykoms į botanines-farmakognostines ekspedicijas, kurios vyko Lietuvoje.

Gegužės 27–31 d. Lietuvoje vyko praktinė BIP dalis, skirta moksliniams iššūkiams, susijusiems su vaistinių augalų identifikavimu, jų žaliavos kokybe ir tikslingu naudojimu, spręsti. Į Lietuvoje vykusią kontaktinę programos dalį atvyko 20 studentų ir 8 dėstytojai iš partnerių universitetų. Prie dalyvių prisijungė 10 farmacijos fakulteto dėstytojų ir mokslininkų, 2 FF studentės ir 1 doktorantė. Per savaitę nukeliauta daugiau nei 1500 km, tyrinėjant augalus jų natūraliose augavietėse.

Pirmąją dieną BIP dalyviai pradėjo susipažindinami vieni su kitais ir apžiūrėdami Farmacijos fakultetą. Prieš pradėdami vykdyti praktines užduotis, studentai buvo suskirstyti į 4 grupes, kuriose intensyviai dirbo visą savaitę.

Pirmąją popietę svečiai praleido VDU botanikos sode ir jam priklausančiame Vaistinių ir prieskoninių augalų sektoriuje. Čia studentai susipažino su šiame sektoriuje esančiomis augalų kolekcijomis, vykdomais moksliniais tyrimais ir perspektyvomis. Pirmoji studentams skirta užduotis – botaninis bingo – leido komandų dalyviams geriau pažinti ne tik vaistinių augalų sekcijos kolekcijoje augančius augalus, bet ir vieniems kitus. Užduotys buvo susietos su botanika ir farmakognozija. Vėliau dalyviai apžiūrėjo VDU botanikos sodą ir grožėjosi žydinčiais augalais. Ypač sužavėjo žydintys bijūnai. Pirmosios dienos veiklos užbaigtos protmūšiu apie Lietuvą ir augalus.

Antrąją dieną BIP dalyviai vyko į Mažeikių rajoną, Gyvolių kaimą, kur įsikūręs provizorės Jadvygos Balvočiūtės ekologinis vaistažolių ūkis. Pirmiausia dalyviai buvo vaišinami vaistažolių arbata ir supažindinti su J. Balvočiūtės ekologinio ūkio istorija. Vėliau buvo aprodytos džiovinimo ir vaistinių žaliavų paruošimo patalpos. Pirmoji studentų užduotis – susipažinti su vaistinių žaliavų rinkimu – teko rinkti vaistinių ramunių žiedus ir paprastųjų kiaulpienių lapus, tai daug kruopštumo reikalaujantis darbas. Šiame ūkyje yra ne tik vaistinių augalų kolekcijos, bet ir natūraliosios pievos, kuriose BIP dalyviai galėjo pamatyti augančias gegužraibes, gegūnes, lipikus, kiečius, vingiorykštes, gencijonus, snapučius, raktažoles, naktižiedes ir kitus augalus.

Trečiąją dieną dalyviai vyko į Lietuvos pajūrį – Kuršių nerijos smėlynus ir Mirusias kopas. Užsienio svečiai buvo sužavėti šios unikalios vietos grožiu ir gamta. Prof. Christian Zidorn ir dr. Sandra Saunoriūtė padėjo studentams identifikuoti šiam regionui būdingus augalus bei papasakojo apie jų savybes. Identifikuotos dažniausiai Kuršių nerijos smėlynuose ir sausuose dirvožemiuose augančios augalų rūšys: baltijinis pūtelis, sultingoji jūrasmiltė, nusvirusioji naktižiedė, juodoji varnauogė, pajūrinė našlaitė, smiltyninis skamainis, pajūrinis perluotis, pajūrinis pelėžirnis, muilinė guboja, dirvoninis kietis, smulkioji rūgštynė, kalninė austėja, pilkalapis šaukštis, smiltyninė viksva, smiltyninis šepetukas, šluotinis sausakrūmis, raukšlėtalapis erškėtis, paprastasis kadagys, pajūrinis karklas, kalninė pušis. Vėliau dalyviai apsilankė Nidoje ir prie Baltijos jūros.

Ketvirtąją dieną BIP dalyviai išvyko į miškingą Varėnos rajoną, Marcinkonių kaimą. Kelias į aukštapelkę „Meškos šikna“ vedė pro Gaidžio kopą. Dalyviai galėjo ne tik apžiūrėti unikalią žemyninę kopą, bet ir atpažinti augalus, kurie taip pat auga ir pajūryje. Tačiau pagrindinis dienos tikslas – susipažinti su pelkėse augančiais augalais. Komandos dalyviai, lydimi prof. Christian Zidorn ir dr. Sandros Saunoriūtės, tyrinėjo aukštapelkę, kurioje gausu pelkinių samanų – kiminų, jaučiamas svaigus pelkinių gailių kvapas. Ekspedicijos metu pavyko identifikuoti šias augalų rūšis: paprastąją spanguolę, siauralapę balžuvą, apskritalapę saulašarę, vaivorą, šilinį viržį, kupstinį švylį, plaukuotąją viksvą, pelkinį gailį, durpyninį gegužlinį, vaistinį pataisą ir statųjį atgirį Taip pat studentai turėjo unikalią galimybę susipažinti su kerpšilio žemutinio ardo kerpėmis (elnine ir miškine šiurėmis) bei retaisiais augalais: apskritalape kriaušlape ir skėtine marenike.

Paskutiniąją BIP programos dieną dalyviai vyko į šiaurės rytų Lietuvą. Pirmiausia stabtelta prie Mindūnų apžvalgos bokšto ir iš 36 m aukščio apžiūrėtas Labanoro regioninis parkas. Dalyviai kopė į Ladakalnį, bandė pamatyti ne tik 6 ežerus, bet ir apžiūrėti augalus. Vėliau kelionė vedė į Stripeikių bitininkystės muziejų. Studentams surengta ekskursija „Nuo žolyno iki korio“, jie susipažino su bičių vystymosi ypatumais, bičių ir augalų sąveika, iš jos gimstančiais svaikatinančiais produktais: žiedadulkėmis, bičių duona, medumi, propoliu (bičių pikiu), vašku. Dalyviai galėjo paragauti tradicinių patiekalų – šviežio medaus su juoda duona arba varškės sūriu, agurkais, šviežio medaus su koriu.

Programos uždarymo ceremonijoje studentų grupės pristatė per savaitę atliktų užduočių rezultatus ir pasidalijo savo refleksijomis. Stebino studentų kūrybiškumas ir energija, noras pažinti, sužinoti apie augalus ir puikiai įvykdyti visas skirtas užduotis.

Farmacijos fakulteto dėstytojų komanda (prof. Sonata Trumbeckaitė, prof. Lina Raudonė, prof. Nijolė Savickienė, dr. Agnė Mazurkevičiūtė, doc. Deividas Burdulis, dr. Sandra Saunoriūtė ir Mindaugas Marksa) išreiškė didelį pasididžiavimą studentų aktyvumu ir smalsumu.

Nors BIP programos tikslas buvo suteikti naudingų žinių apie natūralius produktus, jų taikymą, dalyviai pabrėžė, kad labai didelę vertę turėjo įgyta patirtis, užmegzti kontaktai ir užsimezgusios draugystės. Juk svarbiausia yra ne kelionės tikslas, o pati kelionė, ypač kai aplink tiek daug pozityviai nusiteikusių BIP dalyvių. Bendrystės jausmas ir dalijimasis patirtimi, naujų atradimų džiaugsmas daro tokius renginius neįkainojamais ir įsimintinais visam gyvenimui. Tokios veiklos stiprina bendruomeniškumo jausmą, formuoja tvirtus akademinius ryšius tarp studentų ir dėstytojų, padeda įgyti unikalios praktinės patirties, kurią sunku įgyti auditorijose.

Su nekantrumu laukiame kitų metų, nes BIP 2-oji dalis persikelia į Italijos universitetus, kurie pratęs LSMU Farmakognozijos katedroje pradėtą BIP programą. Prof. Valeria Costantino ir prof. Luigi Milella planuoja pasinaudoti BIP Lietuvoje įgyta gerąja patirtimi ir dar labiau sustiprinti pradėtą tarptautinį bendradarbiavimą bei mokslinių tyrimų plėtrą.

BIP organizacinio komiteto inf. ir nuotr.

Galerija