Paskutiniame gyvame „CONNECT“ susitikime ieškota sąsajų tarp lėtinių inkstų ligų ir pokyčių smegenyse

2024-06-28
< Grįžti

Birželio 25-26 dienomis Kaune įvyko paskutinis gyvas „CONNECT“ susitikimas tema „Pažintinių funkcijų silpnėjimas nefrologijos ir neurologijos sankirtoje: bendradarbiavimo Europos lygiu tikslas“.

Renginį organizavo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), kartu su Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacija (LNDTA) bei Europos bendradarbiavimo mokslo ir technologijų srityje asociacija (COST).

„CONNECT“ yra COST organizuojamų teminių seminarų ciklas, suteikiantis atvirą erdvę mokslininkams, politikos formuotojams, mokslinių tyrimų bei inovacijų atstovams užmegzti ryšius ir plėtoti savo idėjas.

Projektas pirmą kartą apjungė nefrologijos ir neurologijos mokslo žinias, siekiant pagerinti lėtinėmis inkstų ligomis sergančių pacientų priežiūrą ir diagnostiką.

„Tai gera pradžia daugybei naujų projektų ateityje. Šiam projektui pavyko pasiekti pagrindinį tikslą, nes buvo sukurtas tinklas, apimantis nefrologus, neurologus ir kitus specialistus. Galimybė bendradarbiauti ir dalytis patirtimi, mano manymu, yra vienas vertingiausių rezultatų“, – renginio atidarymo kalboje sakė LSMU Medicinos akademijos kanclerė, Neurologijos klinikos vadovė prof. habil. dr. Daiva Rastenytė.

Pasaulyje daugėja pacientų, sergančių lėtinėmis inkstų ligomis. Sergantieji dažnai susiduria su centrinės ir periferinės nervų sistemos sutrikimais. Ilgainiui suprastėja paciento gyvenimo kokybė, jiems pasireiškia demencija, susiduriama su kasdienės veiklos įgūdžių silpnėjimu.

„CONNECT“ siekia koordinuoti mokslinius pažintinių funkcijų silpnėjimo tyrimus. Šiam siekiui įgyvendinti svarbu užtikrinti, kad nefrologai, neurologai, neuromokslininkai ir inkstų fiziologijos specialistai tarpusavyje keistųsi klinikine informacija.

„Per pastaruosius trejus metus mums pavyko įrodyti, kad būtina tirti inkstų funkciją sąsajoje su smegenų funkcija. Tai yra labai svarbu. Ši tema susilaukė ypatingo dėmesio iš daugybės mokslininkų, įskaitant neurologus. Per šį susitikimą pristatėme tokius aspektus, apie kuriuos prieš porą metų net negalėjome pagalvoti.

Pradėję analizuoti lėtinės inkstų ligos poveikį smegenų funkcijai supratome, kad ir ūminė inkstų liga turi įtakos smegenų funkcijos susilpnėjimui. Tai yra aktualu ir onkologijai, tad ir sergantiesiems onkologinėmis ligomis turėtų būti gera žinia, kad mokslininkai pradeda tirti šiuos sutrikimus ne tik klinikiniu, bet ir moksliniu požiūriu“, – susitikimo metu džiaugėsi „CONNECT“ projekto iniciatorius, gydytojas nefrologas prof. dr. Giovambattista Capasso.

Paskutiniame gyvame „CONNECT“ susitikime dalyvavo per 60 dalyvių iš 20-ties Europos šalių. Tarp jų – gydytojai nefrologai, neurologai, farmakologai, urologai, fiziologai, biochemikai, kitų sričių specialistai.

Jie diskutavo lėtinėmis inkstų ligomis sergančių pacientų priežiūros, diagnostikos ir pooperacinio gydymo temomis, aptarė įgyvendintų tyrimų rezultatus bei tolesnius galimus projektus.

„Mūsų tikslas – suprasti, kodėl vyksta pokyčiai smegenyse, sergant lėtinėmis inkstų ligomis. Kai inkstai blogiau valo kraują, pokyčiai smegenyse vyksta žymiai greičiau ir dažniau. Yra daug hipotezių, kodėl taip yra. Vieni jas tikrina ant gyvūnų: stebi, kaip keičiasi jų elgsena, kai sutrinka inkstų funkcija. Kiti bando situaciją gerinti fiziniais pratimais ar keičiant mitybą. Čia susirinkę stipriausių Europos laboratorijų mokslininkai bei klinicistai gilinasi į fiziologiją, genetiką, molekules ir bando išsiaiškinti, kas labiausiai paveikia smegenų mechanizmus“, – pasakojo renginio organizatorė, „CONNECT“ komiteto narė, LSMU Nefrologijos klinikos vadovė prof. dr. Inga Arūnė Bumblytė.

Per 4 metus projekto dėka sukurtas labai platus ir aktyvus mokslininkų tinklas, kuris jau dabar yra paruošęs kelis preklinikinius ir klinikinius mokslinius projektus.

Jungtinė LSMU nefrologų ir neurologų komanda taip pat pakviesta prisijungti prie konsorciumo „Modulation of Brain Ageing Through Nutrition and Healthy Lifestyle (Nutribrain)“ su projektu „Physical Exercise to Prevent Mild-Cognitive Impairment Progression in Advanced Chronic Kidney Disease (CKD) and Dialysis Patients“. Jeigu paraiška bus patvirtinta, lauks dar daugiau mokslinių atradimų bei naujų pažinčių.

Galerija