Atsparumo antimikrobinėms medžiagoms plitimo paukštininkystės ūkiuose ir jų aplinkoje kontrolės galimybės taikant intervencines priemones

< Grįžti

(Angl. Interventions to control the dynamics of antimicrobial resistance from chickens through the environment)

  • Projekto Nr.: S-JPIAMR-22-1
  • Projekto akronimas: ENVIRE
  • Projekto vadovas (LSMU): prof. Mindaugas Malakauskas
  • Projekto koordinatorius: Freie Universität Berlin, Vokietija
  • Projekto terminas: nuo 2022-01-04 iki 2025-04-31
  • Finansavimas: JPIAMR-ACTION
  • Bendra projekto vertė: 1 370 398,00 Eur
  • Projekto vertės dalis, skirta LSMU: 99 904,00 Eur
  • Projekto puslapis: www.envire-project.de

ENVIRE projekto tikslas – prisidėti mažinant antimikrobinio atsparumo išsivystymą ir plitimą paukštienos gamybos grandinėje – paukštynuose ir jų aplinkoje, o  galiausiai – iki žmonių. Skirtinguose intervenciniuose tyrimuose bus analizuojamas įvairių ūkyje taikomų priemonių potencialas sprendžiant problemą: i) broilerių auginimas be antibiotikų, ii) fitoterapija kaip alternatyva antibiotikams, iii) vakcinacija prieš Escherichia coli, iv) bakteriofagų taikymas, v) mėšlo apdorojimas ar saugojimas, vi) ūkio nuotekų valymas siekiant pašalinti antibiotikus ir jų likučius. Eksperimentinius tyrimus, kai tik įmanoma, papildys lauko tyrimai. Dėmesys bus sutelktas į ESBL Escherichia coli ir Enterobacteriaceae šeimos bakterijas bei bakterijų atsparumą fluorokvinolonams ir kolistinui. Projekto metu bus sukurtas kiekybinis rizikos vertinimo modelis, kuris padės įvertinti intervencinių priemonių veiksmingumą bei galimus sinerginius efektus, mažinant poveikį žmonėms per maisto grandinę, profesinę aplinką ir gamtinę terpę. Modelyje bus naudojami dalyvaujančių šalių turimi duomenys, taip pat tyrimų metu bus surinkti nauji duomenys.

Tyrimų rezultatai leis nustatyti tiek specifines, tiek bendrines priemones, galinčias sumažinti antimikrobinį atsparumą vištienoje ir paukštynų aplinkoje Europoje ir Tunise. Siekiant šio tikslo, šešios darbo grupės iš Vokietijos, Prancūzijos, Lietuvos, Lenkijos ir Tuniso apjungia savo kompetencijas projekto tikslams pasiekti.

Projekto metu bus sukurtas kiekybinis rizikos vertinimo modelis, kuris padės įvertinti intervencinių priemonių veiksmingumą bei galimus sinerginius efektus, mažinant atsparių antibiotikams bakterijų poveikį žmonėms per maisto grandinę, profesinę aplinką ir gamtinę terpę. Modelyje bus naudojami dalyvaujančių šalių turimi duomenys, taip pat tyrimų metu bus surinkti nauji duomenys.

PROJEKTO PARTNERIAI
  • 1. Prancūzijos maisto, aplinkos ir profesinės sveikatos ir saugos agentūra (ANSES);
  • 2. Vroclavo aplinkos ir gyvybės mokslų universitetas (UPWR), Lenkija;
  • 3. Sousse universitetas (US), Tunisas;
  • 4. Leibnizo žemės ūkio inžinerijos ir bioekonomikos institutas e.V. (ATB), Vokietija.