Lietuvos sveikatos mokslų universiteto inovatoriai ir MTEP kūrėjai tobulino „minkštuosius įgūdžius“ kūrybinėse dirbtuvėse „SkillUp Bootcamp“

2023-07-10
< Grįžti

Sparčiai besivystančioms sveikatos inovacijų ir mokslinių tyrimų ir plėtros (MTEP) sritims reikia specialistų, kurie gebėtų prisitaikyti ir tobulėti itin konkurencingoje aplinkoje. Pripažindami, kad „minkštieji įgūdžiai“ yra nepaprastai svarbūs siekiant sėkmės, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos inovacijų vystymo centro atstovai neseniai surengė kūrybines dirbtuves „SkillUp Bootcamp“, kurių tikslas – suteikti sveikatos srities inovatoriams ir MTEP kūrėjams esminių įgūdžių, reikalingų sudėtingoms užduotims spręsti ir klestėti profesiniame bei asmeniniame gyvenime.

Verslo pradžios ir karjeros mentorės, kognityvinės elgesio terapijos konsultantės, koučingo ir organizacijų komunikacijos specialistės Janinos Sabaitės vedamose kūrybinėse dirbtuvėse „SkillUp Bootcamp“ buvo akcentuojama „minkštųjų įgūdžių“ lavinimo svarba, siekiant išlaikyti motyvaciją, valdyti stresą, suburti efektyvią komandą ir pasiekti ilgalaikės sėkmės nuolat besikeičiančiose sveikatos inovacijų ir MTEP srityse. Pasak lektorės, specialistai turi ugdyti vidinę motyvaciją, atkaklumą susidūrus su sunkumais, gebėjimą suburti stiprias ir darnias komandas bei veiksmingai valdyti laiką. Be to, jie turi nuolat mokytis, rasti pusiausvyrą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, veiksmingai valdyti vidinius ir išorinius konfliktus, stresą ir nerimą.

Kūrybinėse dirbtuvėse lektorė su dalyviais aptarė priežastis, dėl kurių iš pažiūros daug žadančios idėjos dažnai žlunga. Atidžiau panagrinėjus paaiškėja, kad šių žlugusių idėjų autoriai dėmesį sutelkia tik į savo profesines kompetencijas, neatsižvelgdami į asmeninių savybių, tokių kaip gebėjimas prisitaikyti, atkaklumas ir atsparumas nežinomybei, svarbą. Techniniai įgūdžiai yra pagrindas, tačiau, norint skatinti inovacijas, juos turi papildyti asmeninės savybės. O norint pasiekti šią pusiausvyrą, būtina skirti laiko asmeniniam tobulėjimui.

Neseniai vykusiose kūrybinėse dirbtuvėse „SkillUp Bootcamp“ per interaktyvius užsiėmimus ir praktines užduotis sveikatos inovacijų ir MTEP kūrėjai įgijo vertingų įžvalgų ir praktinių įrankių savo profesinei veiklai tobulinti. Dirbtuvių metu buvo nagrinėjamos įvairios temos, įskaitant efektyvų bendravimą, lyderystę, problemų sprendimą, gebėjimą prisitaikyti, komandinį darbą, emocinį intelektą ir atsparumą.

Įgytas žinias ir įgūdžius dalyviai integravę į savo profesinį gyvenimą galės ne tik klestėti, bet ir įkvėpti kitus bei daryti teigiamą įtaką savo darbo srityje. Gebėjimas informatyviai perteikti idėjas, bendradarbiauti su įvairiomis komandomis bei asmenybėmis, spręsti sudėtingus iššūkius ir prisitaikyti prie kintančių aplinkybių įgalins specialistus siekti proveržio ir reikšmingos pažangos sveikatos srityje.

„SkillUp Bootcamp“ Lietuvos sveikatos mokslų universitete atspindi mūsų įsipareigojimą ugdyti inovatorius bei MTEP kūrėjus ir suteikti jiems galimybę lavinti įvairius įgūdžius, kad šie pasiektų sėkmę”, – sakė organizatoriai.

„Tobulindami savo „minkštuosius įgūdžius“, inovatoriai ir MTEP kūrėjai gali efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su įvairiomis komandomis, investuotojais, mentoriais ar net galutiniais jų produkto vartotojais. Empatija, aktyvus klausymasis, drąsa klausti didina inovatoriaus gebėjimą suprasti vartotojų poreikius, nustatyti galimybes, prisitaikyti prie greitai besikeičiančių aplinkybių ir adaptuoti idėją. O tai be abejonės veda į sėkmę.“ – pridūrė dirbtuvių organizatoriai.

Pasibaigus dirbtuvėms dalyviai geriau suprato, koks svarbus „minkštųjų įgūdžių“ vaidmuo jų darbe. Dvi dienos aktyvaus mokymosi, naujų žinių ir savo komforto zonos praplėtimo sužadino motyvaciją, ne tik siekti geresnių rezultatų, bet ir įkvėpti kolegas kartu inovuoti ir inicijuoti teigiamus pokyčius sveikatos srityje.