- Farmacijos fakultetas
- Slaugos fakultetas
- Visuomenės sveikatos fakultetas
- Veterinarijos fakultetas
- Gyvūnų mokslų fakultetas
Užsiėmimo pavadinimas | Užsiėmimo aprašymas | Mokinių skaičius | Užsiėmimo trukmė |
Seminaras, ekskursija su praktine demonstracija „Vaistų gamybos paslaptys vakar, šiandien, rytoj“. | Pasakojama ir demonstruojama, kaip vaistus gamino alchemikai, vėliau, XIX a. pabaigoje, universitetus baigę farmacininkai. Pasakojama apie šiuolaikinės farmacijos pasiekimus ir ateities vizijas. Rengiamas trumpas „proto mūšis“ pagal išdėstytą temą, apdovanojimai. | 15-20 | 1,5 – 2 akad. val. |
Lūpų pieštukų gamyba. | Praktinio užsiėmimo metu bus gaminami lūpų pieštukai su įvairiais eteriniais aliejais. | Iki 12 | 2 akad. val. |
Gelių gamyba. | Praktinio užsiėmimo metu bus gaminami geliai (tinkami naudoti ant odos) su polimerinėmis medžiagomis. | Iki 12 | 2 akad. val. |
Vaistinių sirupų gamyba. | Praktinio užsiėmimo metu bus gaminamas pertusinas. | Iki 12 | 2 akad. val. |
Guminukų gamyba. | Praktinio užsiėmimo metu bus gaminami guminukai su vaistinėmis medžiagomis. | Iki 12 | 2 akad. val. |
Vaistų kokybės vertinimas. | Teorinė dalis: kaip vyksta vaisto kūrimas nuo sugalvojimo iki rinkoje esančio vaisto (vaisto kūrimo etapai, terminai, kaštai, vaisto kokybės, saugumo ir veiksmingumo įvertinimas). Praktinė dalis: farmakopėjiniais metodais įvertinti vaisto (pvz. paracetamolio, aspirino, vitamino C ar kt.) kokybę. | 10-15 | 2 akad. val. |
Augalų kristalų mikroskopinis tyrimas. | Supažindinti moksleivius su augalinėse ląstelėse išsidėsčiusiais skirtingos formos kalcio oksalato kristalais, išsiaiškinti, kaip svarbu mokėti juos pažinti ir atskirti, atliekant vaistinių augalinių žaliavų analizę. | 15 | 2,5 akad. val. |
Užsiėmimo pavadinimas |
Užsiėmimo aprašymas | Mokinių skaičius | Užsiėmimo trukmė |
Inovatyvios technologijos ergoterapijoje. | Bus praktiškai supažindinama su ergoterapeuto darbe naudojamomis šiuolaikinėmis priemonėmis. | 3-4 | 1 akad.val. |
Valgiaraščio sudarymo principai įvairiuose amžiaus tarpsniuose. Mitybos būklės įvertinimo principai. * Prieš praktinį užsiėmimą dalyvaujama paskaitoje: „Maistas ir sveikas senėjimas. Nepakankama mityba: priežastys, pasekmės, prevencija.“ |
Valgiaraščio sudarymas esant įvairiems mitybos įpročiams įvairiuose amžiaus tarpsniuose (nepilnavertės dietos laikymasis, persivalgymas ir kt.) ir nepakankamos mitybos būklei. Dalyviai mokysis apskaičiuoti reikiamų maisto medžiagų poreikį, mokysis, kokiomis medžiagomis mitybą reikia papildyti, siekiant senti sveikai, išvengti nepakankamos mitybos. Dalyviai mokysis įvertinti antropometrinius duomenis įvairiuose amžiaus tarpsniuose, kitų mitybos būklės patikros metodų. |
10-12 |
2,5 akad.val. |
Užsiėmimo pavadinimas | Užsiėmimo aprašymas | Mokinių skaičius | Užsiėmimo trukmė |
Bendravimo psichologija: Bendravimas su „sunkiais“ žmonėmis. | Užsiėmimo metu moksleiviai dirba grupelėse, vyksta vaidmenų žaidimas, diskusija. | 5–6 | 3 akad. val. |
Ugdymo psichologija: Mokytojų ir mokinių vaidmenys. | Filmo peržiūra, filmo aptarimas ir diskusija pagal pateiktus probleminius klausimus. | 7–8 | 3 akad. val. |
Psichologija: Streso valdymas ir gyvensena. | Užsiėmimo metu aptarsime streso ir gyvensenos sąveiką bei kartu sieksime atrasti, kaip tai pasireiškia asmeniniame gyvenime. Taip pat bus išbandomi praktiškai pritaikomi streso valdymo būdai ir ieškoma asmeniškai priimtiniausių variantų. | iki 20 | 2 akad. val. |
Visuomenės sveikata: Kosmetikos priemonių toksikologija. | Užsiėmimo metu aptarsime kenksmingas medžiagas, esančias kosmetikos priemonėse. Išmoksime kritiškai vertinti kosmetikos priemonių sudėtį bei ženklinimą. Tai gali padėti pasirinkti sveikatai palankiausią gaminį. | 15 | 2 akad. val. |
Visuomenės sveikata: Asmens mitybinės būklės vertinimas. | Užsiėmimo metu aptarsime ir išmoksime vertinti seminaro dalyvių mitybos būklę ir sudaryti individualų mitybos planą. | 10 | 3 akad. val. |
Visuomenės sveikata: Maisto produktų sudėties vertinimas. |
Užsiėmimo metu aptarsime ir išmoksime vertinti maisto produktus, etiketėse pateiktą informaciją ir atlikti jų palyginimą, vertinant poveikį sveikatai. | 15 | 3 akad. val. |
Užsiėmimo pavadinimas |
Užsiėmimo aprašymas |
Mokinių skaičius | Užsiėmimo trukmė |
Patalpų mikroklimato vertinimas. | Susipažinimas su patalpų mikroklimato fizinių, cheminių, mikrobiologinių rodiklių nustatymu. | 10 | 2 akad. val. |
Vandens kokybės vertinimas. | Susipažinimas su geriamo vandens indikatorinių, toksinių (cheminių), mikrobiologinių rodiklių nustatymu. | 10 | 2 akad. val. |
Pašarų higieninės kokybės vertinimas. | Susipažinimas su įvairių augalinių pašarų ir jų žaliavų higieninės kokybės nustatymu. | 10 | 2 akad. val. |
Duonos gaminių akytumo, juslinių savybių, plutelės ir minkštimo spalvų koordinačių nustatymas. | Akytumas, spalva ir juslinės savybės yra pagrindiniai kepinių kokybės rodikliai, dėl kurių vartotojai renkasi arba nesirenka vienų ar kitų, rinkoje siūlomų, duonos gaminių. Mokiniai galės susipažinti su taikomaisiais bei juslinės analizės metodais, paskaičiuoti sąsajas tarp juslinių ir fizikinių cheminių kepinių rodiklių. | iki 15 | 1 akad. val. |
Įvairių rūšių gyvulių mėsos atpažinimas. | Mokiniai įvertins skirtingų gyvulių skerdenų, subproduktų, riebalų, raumenų, kaulų, plaukų skirtumus. | iki 15 | 2 akad. val. |
Vertintojų juslinių gebėjimų įvertinimas. | Mokiniai įsivertins savo juslinius gebėjimus, atliks skonio, regėjimo, uoslės, lytėjimo testus. | iki 15 | 1 akad. val. |
Įvairių vaistinių formų (kremų, tepalų, hidrolatų, fotolių, boliusų, rutuliukų, žvakučių) gamyba gyvūnų gydymui. | Mokiniai bus supažindinti su vaistinių formų įvairove, mokysis kaip pasigaminti vaistus naudojant natūralias priemones. Gamybos metu trumpai aptarsime spalvų, kvapų, garsų ir kt. įtaką gyvūnų sveikatinimui. | 10 | 1,5 akad. val. |
Užsiėmimo pavadinimas |
Užsiėmimo aprašymas | Mokinių skaičius | Užsiėmimo trukmė |
Ką valgo mano šuo? Gyvūnų ėdalų analizė Gyvūnų mitybos katedros laboratorijose. | Užsiėmimo metu suplanuotos veiklos: ėdalo paruošimas tyrimams (malūnas), drėgnio nustatymas, kalorimetrinė analizė, baltymų analizės demonstracija, maisto medžiagų kiekio nustatymas NIR spektometru. | 10-14 | 2 akad.val. |